Saturday, March 10, 2007

Blame Cleopatra!

Glitzy va fi un blog despre frumusete si ocrotirea ei, despre greutatile si deliciile de a fi femeie. Desi o zicala britanica spune ca "beauty is only skindeep", deci frumusetea nu e mai "adinca" decit pielea, toate suntem preocupate de a fi placute. Poate nu ne-am facut masti de castraveti si ananas, dar e imposibil sa nu fi folosit, macar o data, o crema. Poate nu urmarim cu rivna ultimele parfumuri scoase de vedete, dar toate am recurs cindva la un spray sau la o coaja de portocala ascunsa intre haine.

Bunica mea implineste, la sfirsitul lunii aprilie, 96 de ani si am intrebat-o din vreme ce ar vrea sa-i aduc. Mi-a spus ca n-are nevoie de nimic, dar totusi, daca tin mortis, sa-i cumpar o apa de colonie si un spray de camera, ca-i place sa mai stropeasca pe ici pe colo, daca vine o vecina la cafea sau doamna Lenuta ca s-o tunda. Ca tensiunea si cafeaua nu merg bine impreuna, i-am zis de sute de ori, sa n-o mai cheme pe Lenuta, fiindca iar se vaicareste ca a ciuntit-o, la fel, dar asta-i alta treaba.

Frumusetea insa e indisolubil legata de fiinta femeii. Cleopatra folosea milul Nilului si al trestiilor pentru a-si increti parul ei negru bogat, iar Popeea, sotia lui Nero, lua cu sine in fiecare calatorie 100 de magarite, ca sa se scalde in laptele lor. Pentru stralucirea umerilor, Cleopatra folosea scoici pisate si piatra de alabastru, iar ca sa se descotoroseasca de parul nedorit, avea la indemina piatra ponce. Parfumul ei, denumit “kyphi”, innebunea intreaga Roma, iar Plutarh dezvaluie ca era vorba de un amestec de miere, vin, smirna, nard, boabe de jenupar si lemn de trandafir. Cleopatra este de altfel si autoarea primului manual de ingrijirea frumusetii, care, din nenorocire, a ars in renumitul incendiu al Bibliotecii din Alexandria. De multe ori, se utilizau si solutii ce ne-ar parea astazi respingatoare: pentru mastile cosmetice, tulburatoarea regina a Egiptului amesteca milul si urina, in timp ce romanii obisnuiau sa se foloseasca de excrementele albe de crocodil pentru amestecuri hranitoare ale pielii. Fiindca moda la Roma cerea parul brunet, singele lipitorilor era lasat sa se descompuna in vin sau otet si se aplica apoi ca vopsea.

Azi avem la dispozitie mii de leacuri rafinate, cercetate cu sirguinta in laboratoare inainte de a aparea pe piata. Sa profitam de ele, fiindca ne fac mai indraznete, mai sclipitoare, mai fericite. Toate suntem cleopatre, chiar daca am descoperit-o sau nu.

No comments: