Thursday, May 3, 2007

Frumusetea se reinventeaza


In locuintele din perioada glaciara, descoperite cu prilejul sapaturilor arheologice, s-au gasit provizii abundente de mijloace cosmetice. Oamenii preistorici foloseau ca sulimanuri nu mai putin de 17 vopsele, dintre care cele mai rivnite erau albitele (marna, varul) si negrul, obtinut din carbune de lemn si minerale de mangan. Pentru aplicarea sulimanurilor, ei se foloseau de lopatele sculptate in lemn, care de multe ori luau forma unei miini cu degetele intinse. Nu lipseau nici sticlutele de os si borcanasele in care se pastrau cremele.
In Egiptul faraonic, din cauza caldurii nimicitoare care ameninta supletea pielii, locuitorii recurgeau din abundenta la uleiuri, dintre care cele mai rafinate erau uleiurile de migdale, palmier sau mastic. Cei care nu isi puteau permite asemenea rasfaturi se multumeau cu ulei de ricin sau masline. Mai tirziu, in Orient, la mare pret era henna, o planta cu florile sub forma de stele, avind un suc rosu inchis ce putea fi extras din frunze ori tulpina si aplicat pe par, unde se transforma intr-un superb rosu corai. La curtea lui Carol al II-lea in Anglia si a lui Ludovic al XV-lea in Franta, figurile distinse ale epocii isi aplicau pe obraji mici alunite negre, sub forma de cerc sau semiluna, practica ce avea la baza dorinta de a acoperi semnele variolei. Parul se pudra din abundenta, obicei care a dainuit cel putin doua secole, iar operatiunea se excuta intr-un cabinet specializat, pentru a impiedica transformarea casei intr-un desert alb.
Nu demult, chirurgia estetica a venit in sprijinul celor mai putin daruiti de natura, putind indrepta un nas nearmonios, o barbie prea proeminenta, precum si defecte mai grave, ca gura de lup (oasele palatine neunite, ceea ce face ca alimentele sa ajunga din gura in nas si de acolo afara) sau buza de iepure. Pot fi corectate cearcanele, care nu sunt altceva decit depozite grasoase locale, sinii prea putin voluminosi sau coapsele cu grasime in exces.
Azi nu mai e nevoie de un asemenea efort. Frumusetea se prelucreaza pe calculator, unde gitul poate deveni dintr-o data mai inalt si mai suplu, ochii mai stralucitori, sprincenele mai inalte si arcuite. Frumusetea, transparenta ca o foaie de calc, elastica precum o bretea, inselatoare ca un miraj.

1 comment:

Catalin said...

Wow.. deprimant filmulet. :|